29 grudnia 2022
Punkt z widokiem na ul. Sikorskiego
Najważniejszym obiektem przy obecnej ul. W. Sikorskiego (dawna Hindenburgstrasse) jest malborska cukrownia, powstała w 1881 roku. Obiekt zbudowała słynna firma Ferdinanda Schichaua z Elbląga. Pierwszą kampanię zamknięto przerobem 200 ton surowca dziennie (obecnie ponad 10 tysięcy ton). Cukrownia należała do spółki Zuckerfabrik Marienburg AG i była jedną z największych w Prusach Zachodnich. W początkowej fazie działalności zakład produkował jedynie cukier surowy (żółty). W latach dwudziestych przeprowadzono przebudowę produktowni oraz inwestycje mające na celu zwiększenie mocy przerobowej. W 1938 roku sfinalizowano w cukrowni kluczowe inwestycje: wybudowano funkcjonującą do dziś suszarnię wysłodków i uruchomiono produkcję cukru białego. W ostatniej fazie działań wojennych malborska cukrownia została doszczętnie zniszczona. Sytuacja pogorszyła się po wkroczeniu wojsk radzieckich, kiedy to demontowano linie produkcyjne. Armia Czerwona nie wywiozła zdemontowanego wyposażenia co umożliwiło uruchomienie cukrowni w 1946 roku, pierwsza kampania odbyła się w 1947 roku, podczas której przerobiono 8519 ton surowca i wyprodukowano 818 ton cukru. Pierwsza pełna kampania to lata 1947/1948 z przerobem 78,6 tys. ton buraków i produkcją 10,6 tys. ton cukru. W latach pięćdziesiątych rozpoczęto poważne inwestycje. Wybudowano dwa melaśniki oraz zmodernizowano kotłownię.